Gespot.

Door Gert de Vos.

Het Klankgebaren Feest (Video).

Najaar 1999 werd er in een der nieuwsbulletins op tv aandacht besteed aan een net uitgekomen videoband, die liet zien, hoe je met gebruikmaking van klank en gebaar de communicatiemogelijkheden van kinderen met het Downsyndroom kon verbeteren. Reden genoeg voor Muzikamen(t)s om die band eens te gaan bekijken.

Het Klankgebarenfeest bestaat uit een video en een cd, waarop tien liedjes, met thema=s als
verjaardag, de kapper, het spookhuis, de fiets en de dokter staan.
De liedjes worden op een feestelijke en geanimeerde wijze ten gehore gebracht door de band Gharp, waarbij de vreemd uitgedoste figuur Zzj als verbindende schakel tussen de liedjes is.

Met de liedjes worden moeilijke klanken (zoals onder andere de w, p, m, s, k en f) in tekst en muziek uitgewerkt en speels in beeld gebracht.
Op de bijbehorende cd staan dezelfde tien liedjes, eerst met zang en daarna nogmaals, maar dan zonder zang, zodat men de liedjes zelf kan zingen samen met de muzikale begeleiding.

Het pakket lijkt mij duidelijk gericht op ouders en begeleiders van kinderen met spraakstoornissen
en/of het Downsyndroom. Maar ook logopedisten zullen zeker de waarde van het pakket kunnen onderschrijven.

Voor OMB'ers zal de band weinig nieuws opleveren. Toch kan het wel de moeite waard zijn om hem eens te bekijken, want behalve dat het je misschien op ideeën brengt, hoe je iets dergelijks zelf zou aanpakken, is het natuurlijk ook altijd leuk, om eens in de muzikale keuken van een ander te kijken.

De video kost F 40,=, de cd kost F 20,=. Maar als je zowel de video alsook de cd als pakket bestelt, kost het je slechts F 50,=.

Het Klankgebarenfeest is te bestellen bij:

Stichting Werk Op Maat
Havendwarsweg 2
9981 JS Uithuizen
Tel.: 0595-433245