Uitgelezen.


"Dansspetters" voor doven

Het is altijd weer een gepuzzel en gezoek om geschikte muziek te vinden die bruikbaar is voor doven. Veel muziek wordt door doven ervaren als 'rommelig', door de veelheid aan klanken. Het tempo en het ritme is waar te nemen en ook de dynamiek. De melodie die juist voor horenden zo betekenis-onderscheidend en daardoor zo essentieel is, is voor doven niet vanzelfsprekend waar te nemen. Daarom ben ik altijd weer blij als ik muziek vind wat bruikbaar is. Dat heb ik nu gevonden met 'dansspetters' van Maria Speth.

Het is een cd met een boek. Het is praktisch dansmateriaal. Er worden 26 dansen beschreven. De dansen sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen. De opbouw is helder en gestructureerd maar tegelijk is er volop ruimte voor eigen ideeën. Het zijn allemaal themadansen waarvan een aantal ook als opwarming en als presentatiedans gebruikt kunnen worden. Het is een heel handzaam geschreven boek.
De muziek is gestructureerd opgebouwd met duidelijke overgangen en pauzes. Er is zelfs oefenmuziek bij opgenomen.

Omdat doven ziemensen zijn is het heel belangrijk veel gebruik te maken van visueel materiaal. Het is voor kinderen met een verstandelijke handicap vaak moeilijk tot dansbeweging te komen en zeker als ze daarbij ook doof zijn.

De dans "BAS BALLON" heb ik gebruikt bij dove kinderen met een verstandelijke handicap, leeftijd variërend van 4 tot 11 jaar, als voorbereiding op het koppelen van 'muziek' (geluid) aan een beweging. Deze kinderen moeten eerst geluidbewust gemaakt worden. Ze weten niet dat er betekenisvol geluid is. Dat is zo'n essentieel verschil met horende kinderen waar je de beweging koppelt aan geluid. Bij doven is het andersom, eerst de beweging en dan het geluid. Zeker in de fase van het geluidbewust worden.

Een ballon is erg aantrekkelijk voor kinderen. Je kunt laten zien dat de ballon slap is. De kinderen gaan op de grond liggen en maken zich klein. Als de ballon wordt opgeblazen, maken de kinderen zich ook groter. Zij blazen zich als het ware ook op totdat ze goot en bol zijn. Ook de wangen worden bol. Dan loopt de ballon langzaam leeg en de kinderen worden ook weer kleiner en slapper. In het opblazen en laten leeglopen van de ballon kun je variatie aanbrengen door te vertragen, te versnellen, in stukjes leeglopen. Het allerleukst is wel als de ballon wordt losgelaten en als een gek alle kanten opvliegt. Dat kun je ook met het lijf. Dolle pret.

Daarna kan de grote trom erbij worden ingezet. De ballon is klein, de trom speelt zacht. De ballon wordt groter, de trom speelt steeds harder, enzovoort. Ook een kind kun je op de trom laten meespelen terwijl de anderen de beweging uitvoeren. De ballon kun je er nog bij gebruiken, afhankelijk van of kinderen het begrijpen. Als de koppeling van het geluid van de trom en de beweging door de kinderen gemaakt wordt, kun je ook gebruik maken van de muziek op de c.d. Bij iedere stap moet je bekijken wat de mogelijkheden van de kinderen zijn en wat je ermee beoogt.

Mijn ervaring is wel dat 'Dansspetters' mij weer veel nieuw bruikbaar materiaal heeft gegeven. Maria Speth geeft ook workshops die erg leuk zijn om te volgen.

Maria Speth - Dansspetters
ISBN 90-805732-1-3 (prijs boek + cd ongeveer Fl 87,50.
Verkrijgbaar via boekhandel of onderstaand adres.

Maria Speth, Lage kanaaldijk 7, 6212 AE Maastricht, tel. 043-325 55 70/fax 043-325 55 12
e-mail: smith-speth@worldonline.nl

 

Ria Jonkers