Uitgelezen.

De zingende trommel; verhalen en sprookjes waar muziek in zit. Samenstelling en bewerking: Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen. Met illustraties van Sandra Klaassen. Rotterdam: Lemniscaat 2004. ISBN 90 5637 627 6

Dit prachtig uitgegeven kinderboek is een bundeling van verhalen en sprookjes uit de hele wereld waarin muziek een belangrijke rol speelt. In de eigen woorden van de samenstelsters zijn het verhalen "waarin muziek vrolijkheid brengt, mensen verleidt of geneest. Soms betovert ze je; ze brengt geluk of maakt je zelfs beroemd. Maar pas op: als je niet zorgvuldig met muziek omgaat, ben je nog niet jarig!"
De veelal traditionele, sprookjesachtige, verhalen worden in een paar bladzijden naverteld en zijn met fijne, kleurige aquarellen geïllustreerd. Naast een (voor)leesboek is dit ook een kijkboek! De magische werking van muziek neemt in deze sprookjes de vorm aan van een bijzonder instrument of stem. Zo is er een Nederlands sprookje over een tovertrompetje, kan je door een Spaanse viool niet meer stoppen met dansen en is er een pratende panfluit. Naast een paar overbekende verhalen (bv. de Bremer stadmuzikanten) was het merendeel van de verhalen mij niet of slechts vaag bekend. Alle werelddelen, van Afrika tot Australië, worden aangedaan. Het boek wordt afgesloten met een aantal uitdrukkingen en spreekwoorden over muziek, ook allemaal treffend geïllustreerd.
Voor mij is dit een inspirerende bundel. De zingende trommel is voor mij een inspirerende bundel die allerlei mogelijkheden biedt voor muzikale werkvormen. Bijvoorbeeld om na te spelen of te dansen, om een specifiek instrument te illustreren, om niet-westerse muziek te introduceren, om een discussie over de werking van muziek te op gang te brengen. En, zoals alle sprookjes, geschikt voor veel meer doelgroepen dan alleen kinderen.
Jammer is dat er niet iets meer verteld wordt over de herkomst van de verhalen behalve dan het land waar het vandaan komt. Helaas staat bij het sprookje van de Chinese Nachtegaal niet vermeld dat het door H.C. Andersen geschreven is.

Fienie Gerekink