Proef eens met je oren!
Door Ria Jonkers

Een muziekboekje met ervaringsgerichte lessen + c.d. met 16 nieuwe liedjes, voor
leerlingen met zéér ernstige onderwijsbeperkingen. Voor de nieuwe doelgroepen in het
Speciaal Onderwijs en voor kinderdagcentra e.d. Ook geschikt voor peuters en kleuters.

Proef eens met je oren! biedt zestien kant-en-klare muzieklessen voor leerlingen met een ernstige verstandelijke beperking.
De kinderen worden in deze lessen gestimuleerd om op onderzoek te gaan in de wereld vol geluiden. De liedjes fungeren daarbij als motor en plaatsen geluiden, woorden en handelingen in een betekenisvolle context. Zo brengt het spelen met muziek en het spelen met elkaar véél meer dan alleen plezier: de wereld wordt stapje voor stapje verkend en geordend.

De lessen, gerangschikt in vier blokken van vier, spelen zich af binnen een vast openings- en slotritueel met Toontje, die al na enkele lessen een vertrouwd figuur is, met wie de kinderen zingen, bewegen, spelen, luisteren, kijken, voelen en proeven. Kortom, met wie ze van alles beleven.

Dit muziekboekje is in september 2006 op de markt gekomen. Het is bedoeld om leerkrachten in het Speciaal Onderwijs handvatten aan te reiken om muziek doelgericht te gebruiken en met de kinderen de diverse thema’s via allerlei zintuigen te laten beleven en te laten ontdekken. De lessen hebben thema’s die tot de verbeelding spreken van kinderen, zoals Jammie Jammie (eten en drinken), Parapiertje (spelen met papier), Ik lawaai (lichaamgeluiden) en Fieperdepiep (feest).
Toontje’ opent de les en sluit het ook weer af. In de lessen wordt niet alleen gezongen, bewogen, geluisterd en op instrumenten gespeeld, maar er wordt ook gekeken, gevoeld, geroken en geproefd.Er is ook veel aandacht besteed aan de visuele presentatie zoals een uitklapbare themaplaat en picto’s die achter in het boekje te vinden zijn. Ze zijn te kopiëren en in te kleuren. Er zijn ook 4 voorbeelden van hoe je een liedje visueel kunt maken. Je kunt er gebaren bij gebruiken als extra (visuele) ondersteuning.

Door de visuele presentaties is dit materiaal ook voor doven heel goed bruikbaar.

Voorbeelden van picto’s uit het muziekboekjeDe muziekles begint De muziekles eindigt


Klik Hier Voor een voorbeeld van een gevisualiseerd liedje uit 'proef eens met je oren: (Word-document).


Proef eens met je oren! is voor €27 te bestellen bij:
uitgeverij De Toorts, Haarlem
www.toorts.nl
ISBN-10 90 6020 813 7
ISBN-13 978 90 6020 813 7